Nieuws

Blijf op de hoogte

PRINSJESDAGONTBIJT


21 SEPTEMBER 2022

Complexe kluwen problemenvoor kabinet raakt iedereen
Financieel specialisten delen zorgen bij Prinsjesdagontbijt OHW

Daags na het uitspreken van de Troonrede al helemaal zijn bijgepraat over de financiële gevolgen ervan. Met daarbij ook tips om als ondernemer voorbereid te zijn op komende veranderingen . Dat voordeel hadden de deelnemers aan het Prinsjesdagontbijt van de OHW op woensdag 22 september bij de Rabobank in Heinenoord.

Nadat iedereen van het uitgebreide ontbijtbuffet had genoten, was het tijd voor de financiële beschouwingen over de Rijksbegroting voor 2023. Na het welkom door Caspert van der Wel, directeur Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, kreeg wethouder Paul Boogaard het woord. ,,Een mooie traditie als het Prinsjesdagontbijt werd ruw onderbroken door corona, maar we kunnen weer samen zijn. In een zorgelijke tijd van energiearmoede en stress om stijgende prijzen. De ene crisis volgt de andere op, zonder dat de eerste is opgelost. Dat heeft z’n weerslag op mensen,’’ sprak hij.
Dat er wordt gewerkt aan een pakket maatregelen voor bedrijven die veel energie verbruiken, noemde Boogaard een van de weinige positieve berichten voor het mkb. ,,Ondernemers worden geconfronteerd met een hogere vennootschapsbelasting, een hogere huur, krapte op de arbeidsmarkt en de roep om een stijging van het minimumloon met 12%. ‘Ik haal dat loon zelf niet meer’, vertrouwde een ondernemer mij van de week toe,’’ sprak de wethouder economische zaken en armoedebestrijding.

Campagne
Samenwerken blijft daarom het credo, wat Boogaard betreft. Zoals binnen de stichting Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW). Daar is juist deze week de campagne ‘Hoeksche Waard… daar werk je graag’ begonnen. ,De Hoeksche Waarder heeft arbeidsethos, is loyaal en werkt hard. Dat zijn onze kernkwaliteiten. Bovendien hebben we prachtige bedrijven waar je aan de slag kunt.’’
De lage werkloosheid in de Hoeksche Waard is volgens Boogaard niet altijd een pluspunt. ,,Het zegt ook iets over de krapte. We gaan daarom alsnog onderzoeken waar de 25.000 mensen die buiten de Hoeksche Waard werken naartoe gaan. Dat willen we ook weten van de 12.500 mensen die juist hier naartoe komen om te werken.’’ Die gegevens zijn nodig om de juiste actie te ondernemen. Cijfers tonen nu aan dat de Hoeksche Waard in 2030 maar liefst 4500 vacatures telt.
Naast de zorgen delen ondernemers ook kansen met de wethouder. ,,Ondernemers zijn ook bezig om het goede te doen voor hun werknemers. Als je met de inzet van een budgetcoach loonbeslag wilt voorkomen, is dat goed ondernemerschap. Pak je kansen en verzilver ze,’’ sprak Boogaard met vertrouwen in de toekomst.

Plofkraak
Erik Klop, penningmeester van de OHW en fiscalist/partner bij Visser & Visser had direct de aandacht van de aanwezigen. Wijzend op een afbeelding van een pinautomaat sprak hij: ,,Het mkb wordt volgens velen gezien als de pinautomaat van de regering. ‘Het is meer een plofkraak’ las ik vanmorgen. Zo voelt het voor ondernemers,’’ sprak Klop, die aan de hand van een powerpointpresentatie in vogelvlucht door de begroting ging en de nadruk legde op opvallende cijfers. ,,Het jojoot heen en weer en schiet alle kanten op. Er zit geen lijn in, dat is jammer. En slecht voor het vestigingsklimaat.’’
(Presentatie Erik Klop)

Stefan Groot, econoom bij Rabo Research, bleef met zijn verhaal in de lijn van Klop. ,,Het kabinet kampt met een complexe kluwen problemen. De economie nadert een kantelpunt. We gaan van coronacrisis naar energiecrisis. Er is een enorme druk op inflatie en we zijn de piek nog niet voorbij. De economische groei stagneert, Nederland heeft nu nog een kleine plus, maar die groei is van begin dit jaar. In de wintermaanden is er zeker krimp.’’ Hij vervolgde: ,,Nederland is kwetsbaar bij een koude winter. Bij een normale winter is er dit jaar geen probleem, maar krijgen we volgend jaar pas de echte vuurdoop.’’ De energiecrisis leidt er wel toe dat de verduurzaming sneller gaat. Ook het overheidsbeleid op energie en klimaat komt op stoom, maar personeelstekorten zorgen voor beperking van mogelijkheden.
,,Alles heeft met elkaar te maken, het blijft een complexe kluwen. Het kabinet schiet huishoudens te hulp, maar direct ingrijpen op energiekosten heeft een negatief effect op de duurzame houding van mensen,’’ gaf hij aan. Net als Klop stelde Groot het korte termijn-denken van het kabinet ter discussie. ,,Het kabinet pakt vooral losse problemen aan, maar de onderlinge samenhang ontbreekt.’’
(Presentatie Stefan Groot)

Dit is het verhaal, waren de afsluitende woorden van OHW-voorzitter Frank van den Ouden, die de sprekers bedankte voor hun bespiegelingen en de aanwezigen uitnodigde voor de ledenbarbeque van Start Smart HW en OHW op 30 september a.s. bij Buitenplaats Land van Es in Strijen.

ADRESGEGEVENS

Secretariaat OHW
Postbus 1400
3260 AK Oud-Beijerland

Tel: 06-28653068
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kamer van Koophandel-nr. : 40324720

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw naam in!
Vul een geldig e-mail adres in!
Invalid Input

Privacy & Cookieverklaring © 2023  Ondernemersvereniging Hoeksche Waard - Gemaakt met  door Schot

Lid worden