Nieuws

Blijf op de hoogte

OHW stemt economische visie af met leden

8-11-2018

Politieke interesse voor OHW-debat over toekomst regio

De vorming van één gemeente Hoeksche Waard brengt veel verandering met zich mee. Ondernemersvereniging Hoeksche Waard heeft zich daarop voorbereid met een nieuwe bestuursstructuur en een uitgesproken visie. ,,De OHW zorgt voor verbinding, dat blijven we doen,'' belooft voorzitter Steven Corijn.

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen kwamen OHW-leden én politici bij Rabobank Het Haringvliet samen voor het Ondernemersdebat onder de bezielende leiding van presentator Victor Deconinck. Corijn had een oproep aan de politiek.  ,,We rekenen erop dat u ook het belang van de OHW blijft inzien. Als vereniging vertegenwoordigen we immers ruim 450 ondernemingen.''

Vooruitlopend op de vorming van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard heeft Ondernemersvereniging Hoeksche Waard (OHW) zichzelf tegen het licht gehouden. De thema's waar de OHW zich op richt, zijn Arbeidsmarkt en Onderwijs, Bereikbaarheid, Duurzaamheid, Veiligheid, Zichtbaarheid, Lokaal en Recreatie en Toerisme. Per thema is er een commissie met een voorzitter en een aantal leden.

,,Zonder goed beroepsonderwijs wordt de Hoeksche Waard een krimpregio, omdat jonge aanwas verdampt,'' bracht Marco Struik, commissievoorzitter Arbeidsmarkt en Onderwijs, als stelling. Als jongeren in hun eigen regio een vak kunnen leren, is de kans groot dat ze hier blijven.

Dit schooljaar is de mbo-opleiding Bouw van het Da Vinci College van start gegaan. Die behoefte is er ook bij de zorg, de techniek en de groensector, bleek uit reacties in de zaal. ,,Geef de jongeren ook een kans om stage te lopen binnen jullie bedrijf, dan houden we ze hier,'' deed Marco Struik een oproep aan de aanwezige ondernemers.

Met de onlangs opgerichte stichting Onderwijs en Bedrijfsleven wordt er alles aan gedaan om de uitstroom van mbo-jongeren naar Rotterdam in te dammen.  Dat kan door scholing en inzet van het bedrijfsleven.

Commissievoorzitter Bereikbaarheid, Raymond van Galen, gaf aan al druk in overleg te zijn met Rijkswaterstaat over 'de grootste onderhoudsopgave ooit'. Na 2020 wordt er gewerkt aan de Haringvlietbrug, de N3 bij de Kiltunnel en de Van Brienenoordbrug. ,,De aanleg van de A4-zuid verbetert de economische bedrijvigheid op het eiland, al moeten we er voor waken een plek te worden voor enkel distributiecentra met stukgoed en pallets.'' De stem en de rol van de OHW binnen dat overleg is daarom van groot belang, onderstreepte Van Galen.

'De Hoeksche Waard is buiten ons eigen gebied voldoende bekend' was de prikkelende stelling van commissie Zichtbaarheid-voorzitter Arjan Holleman. Daar was de zaal het niet mee eens, op twee na gingen de rode briefjes in de lucht. Holleman pakte dat meteen op: ,,We moeten als eiland een sterke branding neerzetten zodat mensen ons vinden.'' Sander Ros ging nog een stap verder. ,,Het ontbreekt de Hoeksche Waard aan een duidelijk DNA. Wie zijn we en wat willen we zijn? Dat moeten we eerst met elkaar vaststellen.''

Jochem de Man, de nieuwe voorzitter van de commissie Lokaal Breed riep op tot steun aan de lokale economie. Hij ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de regionale detailhandelsraad. ,,Zij hebben een duidelijke visie op het streven om de consument op het eiland te houden. Dan werk je aan leefbaarheid. We moeten geen Frans platteland worden met grote winkelcentra in het buitengebied en doodse dorpjes.''

Detailhandelkenner Bram de Jong steunde dat verhaal en bracht nog een punt in. ,,Ik mis het innovatieve karakter van de detailhandel,'' sprak ondernemer Bram de Jong. ,,Zo hebben we nog steeds geen zondagopenstelling. Laat een ondernemer dat zelf beslissen.''

Ook de stelling van Ger Snijders, voorzitter commissie Recreatie & Toerisme bracht de zaal in beweging. 'De Hoeksche Waard moet aantrekkelijker worden voor toerisme door het uitbreiden van kwalitatief recreatieve initiatieven. Ook inwoners moeten zich dat bewust worden', bracht Snijders in. ,,Wat kun je bieden? En gebeurt dat ook?'' waren vragen die ondernemer Jo Kolf inbracht.  Het is de kunst om te weten wat er allemaal speelt en dat te organiseren, concludeerde de zaal.

Namens de commissie Duurzaamheid is Richard Both druk met het bij elkaar brengen van betrokken partijen die bijdragen aan schone energie. ,,Vanaf 2040 moeten we energieneutraal zijn. Door alle partijen vroeg te laten samenwerken, kunnen we die stap maken.''

Stuk voor stuk belangrijke taken waar ook de OHW een rol in speelt, besloot Corijn. ,,Het is een never ending story.''


Samenwerking OHW met Oké Binnenmaas
1 januari 2019 is niet alleen de startdatum voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard, vanaf die dag wordt er ook nauw samengewerkt met ondernemerskring Oké Binnenmaas. Binnenkort worden de officiële partnerdocumenten ondertekend kon Steven Corijn tijdens de Ondernemersdebat aankondigen. ,,Een belangrijk moment,''.

 

 

 

ADRESGEGEVENS

Secretariaat OHW
Postbus 1400
3260 AK Oud-Beijerland

Tel: 06-28653068
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kamer van Koophandel-nr. : 40324720

Aanmelden nieuwsbrief
Vul uw naam in!
Vul een geldig e-mail adres in!
Invalid Input

Privacy & Cookieverklaring © 2023  Ondernemersvereniging Hoeksche Waard - Gemaakt met  door Schot

Lid worden